Skibene fra Breddysse

Når en gut som jeg, fra Vestsjælland, gerne vil ud og se helleristninger i den virkelige verden. Så får man tit indtryk af at skulle til Sverige eller Bornholm, eller et andet sted langt væk, bare for at kunne nyde et sådan stykke fortid. Men leder man dybt nok, så opdager man, at man slet ikke behøver at rejse så langt.
Der er nemlig helleristninger meget tæt på, ja nærmest i vores egen baghave.

Kun få kender, de smukke skibe fra Breddysse (Brededysse), men det kan vi da forsøge at lave om på.

Breddysse er en fascinerende megalitgrav fra yngre stenalder, beliggende på Vestsjælland. Selvom graven oprindeligt blev bygget for over 5.000 år siden, fik den en ny rolle i bronzealderen, da helleristninger blev tilføjet. Dette samspil mellem to vidt forskellige tidsaldre er ekstremt interessant, da det viser, hvordan stedet forblev betydningsfuldt gennem tusinder af år.

I bronzealderen begyndte folk at udskære skåltegn og skibsfigurer på den enorme granitdæksten. Skåltegnene, som der er omkring 90 af, menes at være knyttet til rituelle eller religiøse handlinger, mens skibsfigurerne afspejler bronzealderens maritime kultur. Skibe var et af de mest centrale symboler i bronzealderens kosmologi. De blev ofte forbundet med rejser mellem verdener – en mytologisk rejse, der kunne forbinde det dødelige og det guddommelige. Skibene, der blev hugget ind i sten, kan derfor tolkes som symboler på sjælerejser, og de viser os, hvor vigtig havet og sejladsen var for folk i bronzealderen, både i det daglige liv og i deres åndelige forestillinger.

Derudover er stedet forbundet med folkelige overleveringer. Det siges, at en lokal bonde hvert år på juleaftensdag ofrede mad og gaver til “højfolket” – de væsener, man mente boede i dysser og høje. Ved at gøre dette håbede han at sikre en god høst og velstand for det kommende år. Denne praksis fandtes (findes) landet over i forskellige variationer og er et tydeligt tegn på, hvordan sådanne forhistoriske steder forblev en del af folks tro og ritualer gennem århundreder, selv længe efter de oprindeligt blev bygget.

Geologisk er Breddysse også interessant. Den store dæksten, som antageligvis vejer over 15 tons og indeholder garneter, blev sandsynligvis ført til området af gletsjere under istiden. At stenalderens mennesker var i stand til at flytte og anvende sådanne store sten er i sig selv et vidnesbyrd om deres teknologiske kunnen.

Samlet set er Breddysse et sted, der har været centrum for både stenalder- og bronzealderkulturer, og som gennem folketro har opretholdt sin relevans helt ind i nyere tid. Det er en kraftfuld påmindelse om, hvordan hellige steder kan samle flere tusind års historie, rituelle praksisser og menneskelig aktivitet i én og samme struktur.

Vil du ud og finde Breddysse, så skal du bevæge dig mod denne adresse: Støvlebækvej 8, 4200 Slagelse.

Min illustration har samlet de to skibe der er ristet i Breddysse, og jeg har ligeledes ladet en lille mængde af de mange skåletegn følge med på illustrationen.

Kunne du godt tænke dig illustrationen til væggen, så kan du finde den i min plakatshop her:
https://plakatsmeden.dk/products/skibene-fra-breddysse-helleristninger-pa-vestsjaelland

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait